PODSJETNIK


Prema smjernicama EU zakonodavstva, sva strana plovila (čiji vlasnici nisu hrvatski rezidenti) koja su se 01.07.2013. zatekla u carinskom skladištu tj. marini su prema carinskim zakonima u statusu privremenog uvoza (sukladno Istambulskoj konvenciji – Aneksu C).
Vlasnici takvih plovila, rezidenti Europske Unije (s prebivalištem u EU), više ne mogu ostaviti plovila u takvom statusu; svi carinski pos...tupci započeti prije pristupanja Hrvatske EU, za plovila koja se na dan pristupa nalaze u privremenom uvozu ili u carinskom skladištu (u marini) se moraju završiti i sprovesti do kraja.
To se obavlja pri carini putem carinskog postupka, uglavnom uvoznim carinjenjem (puštanjem u slobodan promet). Carinski postupak mora biti završen do isteka roka privremenog uvoza. Rok ističe 18 mjeseci nakon početka privremenog uvoza, što je u većini slučajeva 18 mjeseci nakon prijave broda carinskim tijelima Republike Hrvatske pri sklapanju ugovora o vezu s marinom.
Drugim riječima, za svaki brod koji je u trenutku pristupa Republike Hrvatske 1.7.2013. bio prijavljen u marini u carinskom skladištu u statusu privremenog uvoza, vlasnik plovila mora podnijeti carinsku deklaraciju, neovisno o tome da li će u konačnici doći do plaćanja davanja ili će plovilo biti oslobođeno plaćanja tj carine i/ili poreza.